fAQ

Montering av ventilerade golv
Varför ventilerar man golv?

I bostäder och på arbetsplatser som har problem med fukt, radon eller dålig lukt är ventilerade golv lösningen!

Läs mer >>

Kan man ventilera befintligt uppreglat golv?

Ja och nej. Det går att skapa undertryck i ett befintligt golv men hur betongplattan avfuktas är svårt att bedöma. Befintliga installationer, golvets uppbyggnad, befintlig isolering är några saker som kan stoppa luftflödet och förhindra avfuktning. Så svaret på frågan är nej, men man kan skapa ett undertryck i konstruktionen.

Vår erfarenhet där undertryck i befintliga golvkonstruktioner varit lämpliga lösningar sträcker sig till offentliga miljöer och kommunala inrättningar som är i dåligt skick och som ges ”konstgjord andning” i väntan på nyproducerade lokaler. I privata bostäder och på arbetsplatser blir ofta inte resultatet fullgott i förhållande till investering och driftskostnad.

Vad kostar ett ventilerat golv?

Räkna med en materialkostnad på 500-550:-/m² inklusive moms, exklusive ventilation för både uppreglat golv som distansmatta. Ventilation kostar ungefär samma för 20m² som för 100m² vilket medför att kvadratmeterpriset skiljer en hel del. Skicka en måttsatt ritning till oss så får ni en kostnadsfri offert på priset.

Kan man ventilera en källarvägg från insidan?

Absolut! Det går att ventilera en källarvägg och det går alldeles utmärkt att koppla ihop både golv och vägg till ett mekaniskt ventilerat system. Det går med andra ord oftast att koppla ihop en ventilerad vägg med system Optivent med ett mekaniskt ventilerat golv av typ Subfloor.

Vad är skillnaden mellan uppreglat golv och distansmatta när man skall ventilera golv?

Önskad bygghöjd, installtioner i golvet och betongplattans förutsättningar för montaget.

Distansmattan kräver en någorlunda slät betongplatta för att kunna tätas ordentligt och säkerställa undertryck. Har man inte tänkt att flytspackla ovan distansmattan behöver dessutom betongplattan vara acceptabelt rak/i våg. Behöver man komma upp i bygghöjd när man lägger distansmatta kan man med fördel använda sig av cellplast. Cellplastens kvalité och tjocklek anpassas efter ytskikt. Jape eller Optivent

Vid uppreglat golv ställs inte några större krav på betongplattans jämnhet. Regelverket justeras i höjd med hjälp av plastskruven. Regeltätheten (C/C avståndet) avgörs beroende på ytskikt och eventuella punktlaster. Naturligtvis skall även ett uppreglat golv tätas för att säkerställa funktion men det görs mellan spånskiva och vägg vid dessa konstruktioner. Läs om Subfloor här.

Gemensamt för bägge konstruktionerna är att betongplattan och skall vara tät och att sprickor och hål tätas före installationen. Glöm inte att kontrollera golv/vägg vinkeln vid installation av uppreglat golvsystem.